Haxhi Zeka Biberaj: Albanian most Influential and Powerful People in History

Patrioti i madh Kombetar Shqiptar Haxhi Zeke Biberaj

Patrioti i madh Kombetar Haxhi Zeke Biberaj
Haxhi Zeka Biberaj Ka Thane : “Ne shpirt besimin ne Nje Zot ne Zemer Bashkimin i Kombit ne nji Flamur.
Haxhi Zeka Biberaj themeloi “Lidhjen Shqiptare të Pejës”
Haxhi Zeka Biberaj është shembull për besimtarët, shembull për atdhetarët, shembull për të gjithë shqiptarët… Lindi në vitin 1832, në Shqiperi katundin Shoshan, të Krasniqës, rrethi i Tropojës, Malësia e Gjakovës. Emri i tij është Zenel, ndërsa Haxhi, Hoxhe, Myderriz, Mulla janë titujt e tij te asaj kohe. Mësimet e larta i kreu në Medresën e Madhe të Gjakovës Haxhi Zeka Biberaj eshte djali i Mehmet Biberajt i cili ishte djali i Abedinit, që ishte djali i Hysenit, burra të Njohur nga Shoshani i Tropojes, Malsisë, parardhësit e Haxhisë, që ia zbardhi faqën kombit Shqiptare. Haxhi Zeka fëmijërinë e kaloi në Pejë të Kosovës, sepse që në vitin 1835, familja e tij ishte shpërngulur nga Tropoja, Malsia e Gjakovës… Mësimet fillestare i kreu në Pejë. Si nxënës një fëmijë i dalluar, për virtyte, për cilësi, aq sa të gjithë e kishin lakmi…Një ditë, Hoxha i tij publikisht kishte thanë: ”Kur të rritet ky djal ka me ba namin Shtatë kralat kanë me ja ni zanin…”
Sot Haxhi Zek Biberaj nihet e rrespektohet ne cdo cep te botes nga kombi Shqiptare.

Në fillim Haxhi Zeka Biberaj ka shërbyer si mesues hoxhë, imam, mësues, dhe në administratën lokale si nëpunës dhe sekretar i pronës së familjes shumë të pasur, Sheremeti të Pejës, por që janë me prejardhje nga katundi Sheremetaj i Gjakovës… Haxhi Zeka (Haxhi Zejneli, 20 dhjetor 1832 – 21 shkurt 1902) është udhëheqës i shquar i Lëvizjes Kombëtare Shqiptare, luftëtar dhe organizator i kryengritjeve popullore antiosmane në Kosovë. Nga Gjakova prej nga u shpërngul me familjen në Pejë. Ishte një nga organizatorët kryesore i Lidhjes Shqiptare të Prizrenit dhe një nga luftëtarët më të vendosur për autonominë e Shqipërisë dhe mbrojtjen e tërësisë së saj territoriale. Në Kuvendin e parë të Lidhjes, më 10 qershor 1878, u zgjodh anëtar i Komitetit Qendror të saj. Mori pjesë, si komandant ushtarak, në krye të forcave të Lidhjes në aksionin e Gjakovës, në shtator 1878 kundër Mehmet Ali Pashës. Krahas udhëheqësve të tjerë politikë e ushtarakë të Lidhjes luftoi në fund të 1879-ës dhe në fillim të 1880-ës për mbrojtjen e Plavës dhe të Gucisë kundër forcave të Malit të Zi. Në pranverën e vitit 1881 mori pjesë në betejat kundër ushtrisë së Dervish pashës. Së bashku me Sulejman Vokshi e Kadri Bjari. Haxhi Zeka më 1884-1885 udhëhoqi kryengritjet antiosmane të shqiptarëve të Kosovës, që synonin të rimëkëmbnin Lidhjen dhe të vinin në jetë idetë e saj autonomiste. Më 1893. Haxhi Zeka me Bajram Currin organizuan kryengritjen që përfshiu Pejën, Gjakovën e vise të tjera të Kosovës kundër dhunës ekonomike e politike të sunduesve osmanë. Për veprimtarinë e tij atdhetare, më 1893 u thirr ne Stamboll ku u mbajt i arrestuar deri në vitin 1896.
Më 1896-1900 u vu në krye të luftës së popullit shqiptar për autonominë e Shqipërisë dhe mbrojtjen e tërësisë territoriale të vendit. Udhëhoqi qëndresën e armatosur popuIlore që shpërtheu në Kosovë në vitin 1897 dhe themeloi “Besëlidhjen shqiptare”(1897). Në bashkëpunim me Komitetin Shqiptar të Stambollit të kryesuar nga Sami Frashëri dhe atdhetarët e tjerë brenda dhe jashtë atdheut, Haxhi Zeka organizoi më 23-29 janar 1899 Kuvendin e Pejës që themeloi Lidhjen Shqiptare të Pejës dhe u zgjodh kryetar i Komitetit të saj. Në prill-maj 1899 mori masat për thirrjen e një Kuvendi tjetër të përgjithshëm të Lidhjes Shqiptare mbajtja e të cilit u pengua nga Porta e Lartë. Pa marrë parasysh kundërshtimet e Stambollit dhe pengesat e Fuqive të Mëdha e të qarqeve shoviniste fqinje, Haxhi Zeka i vazhdoi përpjekjet për forcimin e Lidhjes gjatë gjithë vint 1900 derisa ushtria osmane e shtypi atë.

Poeti kombëtar, At Gjergj Fishta, vetë prift katolik, françeskan, por për këtë hoxhë, që luftoi vatan, për bashkim, për liri, për Shqipni, ndër të tjera, shkruen në këte poezi:
”Dil e piqu n’Haxhi Zekën Grish Kosovën, bashko Rekën Lsho kushtrimin n’Toskë e Gegë Mblidhu tok si kokrrat n’sheg…”
Ndërsa në një këngë popullore me titull:
NA KTI VENI DUHET M’I DALË ZOT Kushtuar, Haxhi Zekës N’grykë t’Pejës, more, u dhez rrfeja Shqiptarisë, more, ju forcue beteja. N’kam na u çue, o vëllazën, Haxhi Zeka, Nisi fjalë, more, shqiptarëve po u man: – Ngoni knena, o vllazën shqiptarë, N’kit ven juve o qi u kam marrë, N’kit ven juve o qi u kam thirrë; Fjalë me dhanun, besa-Besëb me lidhë. Për me lidh-o ni Besë të Zotit, M’i dal n’ball, more, o anmikut t’sodit si n’kohën e Gjergj Kastriotit. Na kti veni duhet m’i dalë zot; Dy syt, more, ju mbushën me lot. Atëherë Isa koka çue n’kam: – Ngo mor Zekë, unë çka po t’tham, I madh e i vogël, tanë n’kam m’u çue, Për tokë tonë kena me liftue, Me derdh’ gjakun, more, bash si prrue! Kem m’u kallë tan’, more, si cigare, s’kem me lanë anmik n’tokë shqiptare! Fort u gzue, more, trimi Haxhi Zekë Nxuerr alltin, more, paj qiti përpjetë: – Ktu koftë lidhë, more vllazën, Besa-Besa. E na u nisën trimat, more, çeta-çeta, shkon t’u pri, more, trim-o Haxhi Zeka.
Haxhi Zeka o ni zog shqiptari O për Kosov’ o n’luftë ma i pari.
Për veprimtarinë e tij për bashkim, për liri, për një Shqipni, Hoxhë Haxhi Zeka u arrestue dhe për disa vjet në Stamboll u internue, por edhe pas lirimit prej internimit nuk u qetësue, nuk u rehatue, ai vazhdoi me luftue, deri në Mal të Zi, për Plavë e për Gusi… Haxhi Zeka, përveç se ishte dijetar, atdhetar, luftëtar, ishte humanist, bamirës, besimtar…Si besimtar, ka vizituar Qabenë, vendet shenjta, Mekkën dhe Medinën, në Arabi, ku e fitoi edhe titullin Haxhi. Me titullin Haxhi, emri i tij hyri në histori… Më 21 shkurt 1902 Hoxhë Haxhi Zeka u vra në Pejë pabesisht nga Adem Zajmi, një agjent i vënë nga qarqet shoviniste serbe.
Haxhi Zeka Biberaj i njohur si Shqiptari me i pasur ne ate kohe nuk kursej asgje per kombin Shqiptare.
Pamvarsisht se Haxhi Zeka nuk la djeme, trazhgimtare ai la nje veper legjendare, ai la nje pasuri toke qe sot gezojne e punojne me mijra Kosovare.
Tropoja eshte krenare per birin e saj Haxhi Zeke Biberin, Ne dhe mijra te tjere nipa, mbesa, familja Biberaj, jemi te lumtur qe Gjaku i Haxhi Biberajt eshte ne trupin tone.
Nipi I Haxhi Zeke Biberiaj’t
Sahit Muja
New York
Advertisements

Albanian Minerals: Stainless steel production to hit 40 million tons in 2012

 

Sahit Muja

Global stainless steel at all-time high of 35 million tonnes in 2011
Global stainless crude steel production in the ten months of 2011 reached an all-time high .

The highest stainless steel production year-on-year growth was 18%  in China   .
The  Europe and Africa region increased  stainless steel production by 6.4% .

The Americas  has a increase of stainless steel production of 6.9% .
Albanian Minerals President and CEO said ” I  expect stainless steel production to hit 40 million tons in 2012 “.

According to Albanian Minerals CEO  the stainless steel industry has left the  global crisis behind as production reached a new record of 32.2 million tonnes in 2010 .
The surprisingly high volume results from a stronger than expected production China and India .
 
Albanian Minerals CEO  said “Surging demand and prices is expected for chrome ore, ferrochrome used in making ferroalloy, which in turn is used in making stainless steel”.
Albanian Minerals CEO  said “The chrome ore and ferrochrome prices to incriase do to strong demand and problems with  ban and the production”

The low prices of chrome ore ha led to a severe shortage of  global chromite production in 2011.
Such supply condition may drive up prices of ferrochrome and chrome ore in 2012.
Also chrome ore shortage in China is expected as  Zimbabwe has banned the export of chrome ore.

The concerned over the depleting reserves of chrome ore in India the steel ministry has demanded a complete ban on chrome ore exports.

The winter conditions  allow mining of chromite to be conducted only from May to  November in open pit mining this will effect the global chrome ore production.

Ferrochrome production for metallurgical applications uses up more than 90% of the worlds chrome ore.
South Africa accounts for about 50% of global chromite, chrome ore production, followed by Kazakhstan, India, Turkey ,Albania and Zimbabwe .

Albanian Minerals CEO said “Demand for chrome ore, iron ore and ferrochrome is expected to remain strong in 2012 mainly due to the continued growth of China’s stainless steel industry.

Albanian Minerals and Bytyci SHPK is emerging as one of the major European suppliers of chrome ore to global markets.

Huge investments in the mining sector in, Pac, Tropoje, Albania .

 

Albanian Minerals, Tropoje

Sahit Muja: Huge investments in the mining sector in Tropoje, Albania .

Albanian Minerals & Bytyci SHPK has already built the infrastructure and has started mining chrome ore and other ores on five locations in Tropja.

Albanian Minerals company has already finished all of the road projects in Vlad, Pac, and three locations in Zogaj,Tropoje.

Also we finished repairing the road from Zogaj to Kosovo’s border.
Albanian Minerals & Bytyci SHPK is now finally mining chrome ore in the Hija e Bushit.

The Zogaj project is the largest open pit mine in Europe.
Also in the Zogaj, Tropoje area Albanian Minerals & Bytyci SHPK has started mining underground in Traverbank which is currently the largest mine in the country.

In The Zogaj, Tropoje, Albanian Minerals has started open pit mining in another two locations.

In the district of Pac,Tropoja, Albanian Minerals & Bytyci SHPK has finished the mining tunnel which is the largest underground tunnel in Europe.

Chrome ore production in the Pac district is estimeted to start in 3 months.
This location has the richest chrome content in the world from 54% – 65% Cr.

In the Town of Vlad, Albanian Minerals & Bytyci SHPK have finished the open pit project and started extracting a very high grade chrome ore and magnesium.

Also in the town of Vlad, Albanian Minerals & Bytyci SHPK has started building the largest chrome ore factory and processing plant in Europe.

This plant will start production in 2012 and will produce the richest chrome concentrate in the world.

Albanian Minerals President and CEO  said that Albanian Minerals will make Tropoje the main mining district in Europe.

Huge investments in the mining sector in Tropoje, Albania .

Albanian Minerals, Zogaj, Tropoje

Sahit Muja Huge investments in the mining sector in Tropoje, Albania .

Albanian Minerals & Bytyci SHPK has already built the infrastructure and has started mining chrome ore and other ores on five locations in Tropja.

Albanian Minerals company has already finished all of the road projects in Vlad, Pac, and three locations in Zogaj,Tropoje.

Also we finished repairing the road from Zogaj to Kosovo’s border.
Albanian Minerals & Bytyci SHPK is now finally mining chrome ore in the Hija e Bushit.

The Zogaj project is the largest open pit mine in Europe.
Also in the Zogaj, Tropoje area Albanian Minerals & Bytyci SHPK  has started mining underground in Traverbank which is currently the largest mine in the country.

In The Zogaj, Tropoje, Albanian Minerals has started open pit mining in another two locations.

In the district of Pac,Tropoja, Albanian Minerals & Bytyci SHPK has finished the mining tunnel which is the largest underground tunnel in Europe.

Chrome ore production in the Pac district is estimeted to start in 3 months.
This location has the richest chrome content in the world from 54% – 65% Cr.

In the Town of Vlad, Albanian Minerals & Bytyci SHPK have finished the open pit project and started extracting a very high grade chrome ore and magnesium.

Also in the town of Vlad, Albanian Minerals & Bytyci SHPK has started building the largest chrome ore factory and processing plant in Europe.

This plant will start production in 2012 and will produce the richest chrome concentrate in the world.

Albanian Minerals President and CEO  said that Albanian Minerals will make Tropoje the main mining district in Europe.

The golden opportunity to invest in Albania

Albanian Minerals

Sahit Muja: The golden opportunity to invest in Albania

 

Albania is nested in the heart of the world with direct access to all continents.

 

Albanians are descended from the ancient Illyrians, the first settlers in Mediterranean region.

 

Albania is filled with archaeological treasures of ancient civilization.

 

Albania is a natural wonder and is the fastest growing tourist destination in the world.

 

Albania is a democratic country, member of NATO, and soon to become a member of The European Union.

 

Albania is one of the wealthiest lands in natural resources per square mile in the world.

 

Albania has amazing mountains, beaches, lakes, rivers, forests, and very rich agricultural soil.

 

Albanian land has billions of proven barrels of oil, natural gas, gold, platinum, copper.

 

Albania has the largest chrome ore reserves in Europe.

 

Albania has bauxite, nickel, cobalt, magnesium, iron ore, coal, rare earth minerals and much more.

 

Albania is rapidly building its infrastructure.

 

In the near future Albania will be the only country in the world to produce 100% of its energy from hydro power, wind power, and solar power.

 

Albania has the potential to build 2000 new hydro power plants.

 

Albania has one of the longest sunny days in the world to utilize on solar energy.

 

Albania has very strong winds to utilize in wind power.

 

Green energy will create opportunities to mine and process billions of tons of minerals.

 

The Albanian government is dedicated to its support of businesses by keeping taxes low to only 10% flat.

 

Albania is set to become one of the most valuable real estate land in the world .

 

Do to the natural beauty, Mediterranean climate and future guarantied 100% green energy.

 

Sahit Muja

 

President and CEO

 

Albanian Minerals

 

 

 

U.S. should lift visa requirement for Albania.

Sahit Muja

Sahit Muja: U.S. should lift visa requirement for Albania.

Albania and Kosovo are the most pro- American country’s on earth.

The U.S. generally performs poorly on global goodwill surveys, which is particularly true throughout the Middle East and much of other countries.

Albanians are nearly unanimous in its love for America.

Albanian’s look to the U.S. as a model of success for freedom and democracy.

 American culture has been welcomed in Albania and Kosovo. 

Albanians are impacted by our ideas and values. 

 American flag, American names, American music and American products are visible everywhere in Albanian land.

Albania has the best economic growth in Europe and one of the best tourism and investments increase in the world.

Albania is the Member of NATO and country now has visa free aces to European Union.

Huge Albanian community lives in US and if U.S. Government lift visa requirement for Albania this will benefit US economy ant tourism.

India and South Africa may stop chrome ore exports to China

Albanian Minerals

Sahit Muja: India and South Africa may stop chrome ore exports to China

Albanian Minerals President and CEO  said “The government’s in South Africa, India, Zimbabwe  had been petitioned  by local ferrochrome producers to halt the export of raw chrome ore to China”.

China is  importing the raw chromite ore from South Africa, Zimbabwe, Turkey, Albania and India in very low prices and using it to produce ferrochrome itself.

Zimbabwe has banned the export of chrome ore. India has huge domestic demand for chrome ore in the future.

South Africa may impose export duties and other controls to stop a surge in chrome ore sales to China so local ferrochrome makers can stay competitive, the head of Merafe Resources Ltd. (MRF) said.

South African producers of ferrochrome, made from chrome ore, have hired independent consultants to investigate the industry, and a report with proposals to control exports will be submitted to the government by the end of September.

Chinese ferrochrome output rose 12 percent to 1.2 million metric tons in the year to June, compared with 0.1 percent growth to 1.85 million tons in South Africa

China doesn’t have reserves of chrome ore and is planing to be  the world’s largest ferrochrome producer by 2015.

Albanian Minerals President and CEO  said  “China is in desperate need of new chrome ore deposits and the prices of chrome ore are expected to jump in 2012”.
A
lbanian Minerals President and CEO said . “China is expected to produce 700 million tons of steel in 2011 the prices and demands for chrome ore are expected to increase”.
Albanian Minerals
New York

Global Markets: Investment’s in Albania rose 300% by implementing a 10% flat tax

 

Tropoje, Albania

Sahit Muja: Global Markets: Investment’s in Albania rose 300% by implementing a 10% flat tax”

  Albanian government  has simplified tax system aimed  for creating a friendlier investment climate, creating jobs, and making Albanian economy more competitive.
 Albanian Minerals CEO said “The Albanian Government lead  by Prime Minister Sali Berisha approved a fiscal package in 2007 that included implementing a 10% flat tax for corporate and personal income”.

“That is one of the lowest level of taxes in  the world.
From 2007 to 2011 Albania has one of  the best economic growth in Europe”.

Investments in Albania have increased 300% from 2007 t0 2010 the largest increase in the world.
Tourism in Albania also had the best increase in the world with more than 500% since 2007.

  Albanian Minerals CEO  said “Albania has embrace very ambitious plans to power Albania on renewable sources of green energy
 Albania is in the road to become the first country in the world to produce 100% of its electricity from renewable energy.
 Albania has a potential to be the world’s most important laboratory of green energy”.

  Albanian Minerals CEO  said “Albanian Government has paved the way for millions to be invested for green power projects”.
Renewable energy in Albania may generate huge numbers of “green collar” new jobs .
 Albanian Minerals CEO said  “Albanian Minerals sees green technology as an important part of their business and investment strategies”.

Hydropower generation in Albania accounts for 90% of electricity produced while 10% is  produced in small thermal power plants.
The Albanian hydro potential is considered to currently be exploited at only 20%.
  About 200 hydropower projects are under development .
Albania has the potential to build 2000 hydropower plants. 
 
Wind and solar energy sources have the greatest potential after hydro generation.
Albania has huge wind potential from power full winds from low sea levels to the Alps.

 Albania has one of the strongest winds in Europe. Albania has incredible potential in solar energy.
The Mediterranean country has one of the best numbers of the sunny days in the world.
 Albanian Minerals CEO said “Albanian minerals is investing in Albania in mining industry and is planing to invest in green ”
Albanian Minerals, New York.

Gold prices may hit $10,000 per ounce in 2025

Albanian Minerals

Sahit Muja: Gold prices may hit $10,000 per ounce in 2025
Global gold production is declining as demand and prices has accelerated
Albanian Minerals CEO  said “Gold prices may hit $10,000 per ounce in 2025 as global population is expected to increase to 8 billion people.

Gold prices has increase from $35 in 1934 to $1616.80 an ounce in July 28, 2011.
If gold prices increase 50% each year the price of one ounce of gold will be $10,000 dollars
The gold prices has increase an average 50 per cent each year since 1934.
Gold is the most important monetary currency throughout the world’s history.
Gold production is declining compered with growing demands. Global gold production was 2500 tonnes in 2010.

The list of countries with gold reserves:
 Albania,  Algeria, Ecuador Korea, Republic  (South) Rwanda . Argentina,  Equatorial Guinea,  Kyrgyzstan,Kosovo.
 Saudi Arabia, Armenia , Eritrea,  Laos,  Senegal , Australia, Ethiopia, Liberia, Serbia ,Belize, Fiji, Madagascar, Sierra Leone.
Benin,m Finland, Malaysia, Slovakia, Bolivia, France, Mali, Solomon, Islands, Botswana, French, Guiana, Mauritania, South Africa.
Brazil, Gabon, Mexico, Spain, Bulgaria, Georgia, Mongolia, Sudan, Burkina, Faso, Ghana, Morocco, Suriname.
Burma (Myanmar), Guatemala, Mozambique, Sweden, Burundi,  Guinea, Namibia, Tajikistan .
Cameroon, Guyana,  New Zealand, Tanzania, Canada, Honduras, Nicaragua, Thailand .
 India, Niger, Turkey, Chad, Indonesia, Nigeria, Uganda, Chile, Iran, Oman, United States .
China, Italy, Papua New Guinea, Uruguay, Colombia, Jamaica, Peru,  Uzbekistan . 
 Japan, Philippines, Venezuela, Costa Rica, Kazakhstan, Poland, Vietnam, Cotd’Ivoire (Ivory Coast), Kenya, Romania and Zimbabwe .

China is the world largest gold producer with 350 tons of gold may be produced in 2011.
Australia is the world second largest gold producer with gold production of 255 tonnes in 2010.
Australia remains 20% below its level of production of 1998.

The U.S. production of gold has been declining since 1998 (-37%) until it has stabilized around 230 tonnes in 2011 .
Gold production in South Africa has bee decline.
South Africa  was the world top producer of gold in 2005 but after almost a century of hegemony, its ranking declined to fourth position in 2011.

Gold production in South Africa has decreased by 80% within the last 40 years. 
Russia gold production is about 190 tonnes in 2010.
Gold production in Peru is still below its peak production of 2005 ,208 tons of gold with 170 tonnes of gold produced in 2010.
Indonesia produced 120 tons of gold in 2010, -27% since its peak production in 2006. 
Canada remains well below its level of production of 1990 176 tons of gold with 90 tonnes of gold produced in 2010.

The gold producing countries Argentina, Bolivia, Brazil, Chile, Colombia, Ghana, Kazakhstan, Mali, Mexico, Morocco, Uzbekistan, Papua, Philippines, Tanzania,  account for more than a third of the world gold production in 2010 against less than 10% in 1970.
Albanian Minerals CEO  said “To find new deposits of gold, mining companies must invest more in infrastructure and drill deeper into undeveloped arias to find the last remaining of gold”.

 “Gold prices and demand is expected to increase  from lots of factors, from increase in the world population and the decline of the gold production , from devaluation of currencies and geopolitical problems”.
Sahit Muja, Albanian Minerals
New York

Global Markets: Albania lead economic growth in Europe

Sahit Muja, Albanian Minerals

 Sahit Muja: Global Markets: Albania lead economic growth in Europe
Albanian exports rose by 38 percent from January to April.

Albania exported more, metals,  petroleum , footwear and textiles.
Albania exports totaled to 478 million euro for the January-April 2011, from 347 million in the same period 2010.

Exports of energy and base minerals increased by 55 per cent this year as commodity prices jumped in the international market.
Energy and minerals contributed to 31 per cent of the country’s total exports.

The share of construction materials and metals in exports increased this year to 22 per cent from 18 per cent this year due to increased exports of cement.
Albania to embrace ambitious plans to power Albania on renewable sources of energy. 
 
Albanian Government has paved the way for millions to be invested for green power projects. 
The Albanian Government lead by Prime Minister Sali Berisha approved a fiscal package in 2007 that included implementing a 10% flat tax for corporate and personal income.

Albania has lowest level of taxes in Europe.
The Albanian  Government moved on creating a friendlier investment climate, creating jobs, and making the economy more competitive.

 From 2007 Albania has the best economic growth in Europe. Investments in Albania have increased.
Tourism in Albania also had the best increase in the world with 42% growth in 2010 and is estimated to hit a record in 2011.
Albanian Minerals  plans to invest 100 million dollars in exploration and production  on mining industry  in 5 years.
 Sahit Muja
President & CEO
Albanian Minerals
New York